Parroquia Ortodoxa Barcelona
El Patriarca Pavle (Gojko Stojčević de naixement) va néixer l'11 de setembre de 1914 en el dia de la Decapitació de Sant Joan Baptista al poble Kućanci prop de Donji Miholjac, Eslavonia, en el si d'una família de pagesos.

Aviat es va quedar sense pares: el pare Stefan, de nacionalitat sèrbia, es va anar a treballar als Estats Units, on va contreure la tuberculosi i va tornar a casa a morir. Gojko no tenia ni tres anys i el seu germà acabava de néixer. La seva mare Ana, de nacionalitat croata, un any després de la mort del seu marit, es va casar de nou i aviat va morir en el part, així que Gojko i el seu germà es van quedar amb la seva àvia i la seva tia. La preocupació per la seva educació la va assumir tia Senka, a la qual Gojko sempre vinculava la sensació d'amor maternal sense límits. Després, ja com a Patriarca, va dir: "La meva tia ha reemplaçat a la meva mare, crec que quan em mori, primer em reuniré amb ella, i després amb els altres."

Com Gojko era un nen malalt i molt feble, li van alliberar de les obligacions rurals i li van permetre que tingués una educació. Va acabar l'escola primària al seu poble natal. Després es va traslladar a Tuzla per a anar a escola secundària des de 1925 fins a 1929, on un dels amics de la seva joventut va ser l'escriptor Meša Selimović.

A pesar que era, segons les seves paraules, propens a les ciències tècniques ("assignatures que no requereixen memorització, com les matemàtiques i la física"), i tenia males notes en catequesis, va triar el Seminari sota la influència de la família. Va estudiar en el seminari de Sarajevo durant sis anys 1930-1936. Més tard, va estudiar en la Facultat de Teologia de Belgrad, encara que al principi volia anar a la Facultat de Medicina. Durant un temps va ser el president de l'organització estudiantil de la Facultat de Teologia.

Abans de la guerra, va ser el secretari del Ministre d'Assumptes Eclesiàstics, Vojislav Janjić. En 1940 va ingressar en l'exèrcit en un hospital militar en Zajecar.

Al principi de l'ocupació alemanya de Iugoslàvia, va tornar al seu poble natal Kućanci. Però en el recentment creat Estat Croat Independent feixista, per als serbis van arribar temps terribles. Gojko va haver de refugiar-se a Sèrbia com molts altres compatriotes seus. Així que, va tornar a Belgrad, però ara com a refugiat. Durant 1941-1942, va viure allí, treballant en la construcció i en la reparació de ruïnes. En 1942 el seu germà Dušan va perdre la vida en Sirač, prop de Orahovica, en la lluita contra els Ustacha.

La mala salut li va portar al Monestir de la Santa Trinidad de Ovčar, on va viure l'ocupació búlgara. Durant la guerra, els alemanys van lliurar aquesta terra als búlgars. Un dia, en 1943, ells van interrompre en el monestir, buscant a chetniks i partisans. Van agredir brutalment als monjos i novicis i alguns d'ells van assassinar. Però, el Senyor va protegir al seu fidel monjo Pavle, a través de les paraules de la seva staretz, pare espiritual Pahomije (Pacomi).

Als monjos locals els detenien, els obligaven a unir-se a les forces militars, els expulsaven i torturaven, i malgrat tot allí arribaven monjos refugiats de les àrees més amenaçades. Allí va trobar refugi el famós arximandrita Justin (Popović), canonitzat en 2010 com a sant. Llavors ell s'amagava dels alemanys i després dels comunistes.

Esmentem aquí un episodi de la vida del patriarca que va deixar petjada per sempre en el seu cor. En aquell moment en el monestir de la Santa Trinitat van trobar refugi un pare i el seu fill. El rostre del pare, el cap de la família, va quedar profundament gravat en la memòria del futur patriarca serbi. Els Ustacha van atacar el poble on ells vivien i van matar a tots els serbis que van trobar allí. Van matar a tots els membres de la seva família: la seva mare, esposa, filla i fill menor. I van cremar la seva casa. Ell es va quedar només amb el seu fill major, estudiant de segon any de seminari i van trobar refugi en el monestir. Però el seu fill aviat va morir en el monestir de tuberculosi.

Quan va morir el fill, el pare va quedar en un instant com petrificat, solament es va senyar, i quan l'abat i dos monjos majors van arribar al costat del jove difunt, ell va sortir de l'habitació i es va anar a l'església. Va acceptar això com la voluntat de Déu. Era un home intel·ligent i profundament creient. Va arreglar el taüt i va cavar la tomba. Es va quedar a viure en el monestir, sempre treballant en alguna cosa, en treballs que anava trobant.
I en un dels seus textos autobiogràfics el Patriarca va escriure: "Amb temor vaig veure en ell un rostre de l'Antic Testament, la veritat viva sobre l'home, com més incomprensible, més viva. La mort és la fi de les penes, i el sofriment de l'home devastat és la seva major temptació. El fill va descansar en el Senyor, i el pare (jo li observava) amb la humilitat del màrtir es redimia amb la paciència. I com més gran era el sofriment, el consol semblava més gran també."

En 1943, Gojko va treballar com a mestre de catequesi per als nens refugiats en Banja Koviljača. Els metges li van diagnosticar tuberculosis, el pronòstic era pessimista. Des d'allí es va anar al monestir Vujan, prop de Prislonica, on va romandre fins a 1945. En el monestir es va recuperar, la qual cosa li va portar a ser novici ja en 1946. Llavors, el dia 7 d'abril de 1948 va professar els vots monàstics i aviat va ser ordenat com a diaca.

De 1949 fins a 1955 va estar amb els monjos del monestir Rača; l'any acadèmic 1950/1951 va ser suplent en el Seminari de Sant Ciril i Metodi de Prizren. En 1954 va ser ordenat al sacerdoci; en 1957 elevat al rang de arximandrita. De 1955 a 1957 treballava en la càtedra del departament del Nou Testament i la Litúrgia en la Facultat Teològica a Atenes, on va defensar la tesi doctoral. Segons una llegenda, quan un dels dignataris de l'Església sèrbia va preguntar sobre el nou estudiant en la Universitat d'Atenes, va rebre la següent resposta: "Si la nostra Església grega tingués cinc sacerdots com Pavle, no temeria pel seu futur, sinó seria l'església més forta del món".

En la reunió del 29 de maig de 1957, el Sant Sínode de l'Església Ortodoxa Sèrbia es va adonar d'aquest jove doctor de teologia i li va ordenar com a bisbe de Raška i Prizren. La notícia li va arribar mentre es trobava de peregrinació a Jerusalem.

La quirotonia (ordenació) va ser el 22 de setembre de 1957 en la catedral de Belgrad (Saborna crkva) per un grup de bisbes encapçalats pel patriarca Vikentije II (Vincens II). El 13 d'octubre del mateix any va ser erigit al tron del bisbe de Raška i Prizren en la catedral de Prizren.
Com a Primat de la Diòcesi de Raška i Prizren va organitzar la construcció de noves esglésies i el treball en la restauració i conservació dels santuaris ortodoxos de Kosovo i Metohija.
Dirigint la Diòcesi de Raška i Prizren, va construir noves esglésies i va restaurar les velles i derrocades. S'encarregava del Seminari de Prizren, on impartia classes de cant eclesiàstic i de eslavón antic. Constantment viatjava per tota la diòcesi per a presidir els serveis litúrgics. Governava la diòcesi sol, sense col·laboradors, sense secretari, sense cotxe. Es desplaçava habitualment a peu o amb el transport públic.

Com a bisbe de Raška i Prizren, ha participat en l'ONU sobre la qüestió de les relacions interètniques a Kosovo i Metohija, on en aquest moment la situació empitjorava. Nombroses biografies i testimoniatges parlen sobre la lluita diària dels serbis de Kosovo i Metohija pels seus drets. Pavle escrivia a les autoritats de l'Església i l'Estat, instant-los a visitar esglésies i monestirs a les regions llunyanes, per a desenvolupar una política que pogués prevenir conflictes. Però ell mateix mai parlava sobre les amenaces i assetjaments que sofria personalment pels albanesos. Al final, no va haver-hi cap reacció dels òrgans de l'Estat a les peticions i cartes.
Al novembre de 1990, amb la decisió del Sant Sínode dels Bisbes de l'Església Ortodoxa Sèrbia va ser triat com a primat de l'Església en lloc del malalt patriarca Germa. L'entronització del nou patriarca serbi número 44 es va dur a terme el 2 de desembre de 1990 a Belgrad. Va ser elegit després de vuit rondes de votació sense èxit. El sobre amb el seu nom el va treure l' arximandrita Antonije Đorđević, abat del monestir Tronoša.

"Les meves forces són febles, i vosaltres ho sabeu. I jo no confio en elles. Confio en la vostra ajuda, dic, i repeteixo, en l'ajuda de Déu, que m'ha ajudat fins ara. Que aquest títol [de Patriarca] sigui a la glòria de Déu i per a benefici de la seva Església i el nostre sofert poble en aquests temps difícils. No tenim un programa d'acció patriarcal especial, el nostre programa és - l'Evangeli de Crist". (Del discurs del Patriarca Pavle al Sínode).

Des del començament del seu patriarcat van començar a crear-se noves diòcesis. També es creen i renoven els seminaris: en 1992 Cetinje, en 1997 Kragujevac i l'Acadèmia Teològica de Sant Basili d'Ostrog en Foča. A més, es va establir el servei informatiu de l'Església Ortodoxa Sèrbia. Ha visitat tots els continents i totes les diòcesis de l'Església sèrbia. Amb 91 anys va viatjar a Austràlia durant dues setmanes. Ha visitat la majoria de les Esglésies locals ortodoxes, així com nombrosos països d'Europa i la resta del món.

En el moment de la seva elecció, amb 76 anys, Pavle es va convertir en el patriarca amb més edat entre els patriarques serbis (no obstant això, el seu successor, el Patriarca Irineu, va ser triat amb 79 anys).
El Patriarca Pavle durant molts anys va ser president de la Comissió del Sant Sínode per a la traducció del Nou Testament, el resultat del qual ha estat la primera publicació aprovada oficialment per l'Església en 1984 i després reeditada en 1990. A més, va ser president de la Comissió litúrgica del Sant Sínode, que va preparar i va publicar l'Eucologi (*Служабник, llibre del sagraments i oficis varis) en idioma serbi.
Durant la guerra civil a Iugoslàvia, Pavle va visitar Croàcia i Bòsnia. El Patriarca va participar en el procés de pau, instant a les parts confrontades per a resoldre el conflicte. En 1991, el metropolita de Zagreb i Ljubljana, Jovan, va organitzar la reunió de Pavle i cardenal catòlic romà Franjo Kuharić de Croàcia. El Patriarca Pavle també es va reunir amb el president croat Franjo Tuđman.

El Patriarca Pavle va morir a les 10.45 del matí del 15 novembre de 2009 després de prendre la Santa Comunió a l'hospital d'Acadèmia Mèdica Militar de Belgrad. El fèretre amb el cos va ser traslladat a la Catedral de San Miquel Arcàngel de Belgrad, que estava oberta perquè la gent pogués retre-li homenatge durant tot el dia. Els fidels van esperar tota la nit i fins al matí del 19 de novembre en la cua de la capella ardent. El país va declarar tres dies de dol (16, 17 i 18 de novembre) i com no laborable el dia del funeral. El taüt va sortir de la catedral envoltat d'una gran multitud de persones i va ser portat al temple de Sant Sava en Vračar, on es va celebrar el funeral, encapçalat pel patriarca ecumènic Bartolomé i assistit pel metropolita de Montenegro i Litoral Amfilohije (Radović) i uns altres jerarcas.

Després del servei el seguici fúnebre es va dirigir al monestir de Rakovica, on tindria lloc l'enterrament segons el seu desig. A les 14 hores, el cos del Patriarca va ser enterrat prop de la tomba del Patriarca Dimitrije (Demetrio) en presència del president de Sèrbia, Boris Tadić, l'ex primer ministre Vojislav Koštunica, el primer ministre de la República Srpska, Milorad Dodik. D'acord a la voluntat del difunt, no va ser permès fotografiar i gravar vídeos.

Algunes cites del Patriarca Pavel:
• No triem el país on naixem, ni la nació, ni el temps en què naixem, però triem una cosa: ser homes o no.
• Quan una persona neix en el món, tots s'alegren i només ell plora. Però cal viure la vida perquè després de la mort tots plorin i ell s'alegri.
• Si els bisbes, sabent l'ordre (vot) del Salvador sobre la pobresa, tenen aquesta classe de cotxes, quins cotxes tindrien sense aquest vot?