Parroquia Ortodoxa Barcelona
La seva Santedat el Patriarca Serbi Monsenyor Porfiri (Porfirije) (Perić), entronitzat patriarca el 18 de febrer de 2021, va néixer el 22 de juliol de 1961 a Bečej, en el nord de Sèrbia, i va ser batejat com Prvoslav. Va acabar l'escola primària a Čurug i l'escola secundària “Jovan Jovanović Zmaj” en Novi Sad. Va ser ordenat monjo segons el ritu del petit esjema pel seu pare espiritual, el llavors hieromonjo Dr. Irinej (Bulović), en el Monestir Dečani en 1985.

Es va graduar de la Facultat de Teologia Ortodoxa de Belgrad en 1986, i va ser llavors quan el bisbe de la diòcesi de Raška-Prizren, futur patriarca serbi Pavle de beneïda memòria, el va ordenar hierodiaca al monestir de la Santíssima Trinidad en Mušutiste, a Kosovo i Metojia.

Va cursar estudis de postgrau a Atenes des de 1986 fins a 1990. Aquest any, amb la benedicció del bisbe Dr. Irinej de Bačka, va ingressar en el monestir dels Sants Arcàngels en Kovilj, prop de Novi Sad, on va ser ordenat hieromonjo i es va convertir en el seu abat.

Molts monjos joves i novicis van arribar al monestir, seguint-lo. Van ser anys en què el Monestir de Kovilj es va convertir en un centre espiritual per a molts joves: intel·lectuals, artistes, actors populars i músics de rock, especialment de Novi Sad i Belgrad. Des de llavors, l'abat Porfirije s'ha ocupat especialment dels pacients addictes a les drogues. Per a això va formar (en 2005) una comunitat terapèutica denominada “La terra dels vius”, que és reconeguda com el projecte més reeixit per a la teràpia de l'addicció a les drogues; sota el lideratge del bisbe Porfirije, té més de cent residents en campaments en tota Sèrbia en aquest moment.

Durant la reunió ordinària de la Santa Assemblea de Bisbes de l'Església Ortodoxa Sèrbia, a Belgrad el 14 de maig de 1999 va ser escollit com a Bisbe de Jegar, Vicari del Bisbe de Bačka.
Va defensar la seva tesi doctoral Possibilitat de conèixer a Déu en la comprensió de Sant Pau segons la interpretació de Sant Joan Crisóstom a la Facultat de Teologia de la Universitat d'Atenes en 2004.

Es va convertir en professor de la Facultat de Teologia Ortodoxa - Departament de Psicologia Pastoral - succeint al famós psiquiatre i acadèmic Dr. Vladeta Jerotić.

El bisbe Porfirije no ha estat solament president de la Junta Directiva durant una dècada, sinó el seu veritable esperit impulsor del Fons Humanitari “Privrednik”, que ha proporcionat beques a un gran nombre d'alumnes i estudiants dotats, però pobres, independentment de la seva nacionalitat o afiliació religiosa.

L'Assemblea de la República ho va triar com a representant de totes les Esglésies i comunitats religioses, per a ser membre del Consell de l'Agència de Radiodifusió de la República, i en 2008 l'RBA el va elegir el seu president.

La Santa Assemblea de Bisbes li va encomanar establir la capellania militar en les Forces Armades de Sèrbia en 2010.

Els seus experts treballs teològics van ser publicats en revistes, tant a Sèrbia com a l'estranger. Ha participat en bastantes conferències i simposis científics a tot el món.

Parla grec, anglès, alemany i rus.

Va ser entronitzat en el tron del Metropolità de Zagreb i Ljubljana el 13 de juliol de 2014 a l'Església Catedral de la Transfiguració del Senyor a Zagreb. La solemne litúrgia jeràrquica va ser presidida pel patriarca serbi Irinej, acompanyat per un gran nombre d'arquebisbes de l'Església sèrbia i altres esglésies germanes, així com sacerdots, monjos i persones piadoses.
La Santa Assemblea de Bisbes el va triar a La, com a nou Patriarca serbi, en la seva convocatòria en la Catedral Commemorativa de San Sava a Belgrad el 18 de febrer de 2021. Immediatament després de l'elecció es va oficiar un servei d'acció de gràcies i es va cantar el “Per molts anys / Многаја Љета» a l'arquebisbe de Peć, metropolità de Belgrad-Karlovac i patriarca serbi Porfirije.


Font: http://www.spc.rs/eng